Fremtidens posttjenester
Regjeringens ekspertutvalg har kommet med et forslag om at vi ikke lenger skal få post levert hjem i postkassen. Fagforbundet Post Oslo og omegn mener det er en bedre løsning med omlegging fra postlevering annenhver dag til én dag i uken.
20.02.2025
av
Cathrine Ertsås
Sist oppdatert: 20.02.2025
Regjeringen oppnevnte i januar i fjor et ekspertutvalg som fikk i mandat å komme med anbefalinger om fremtidens posttjenester. Utvalget la fram sin rapport 16. desember.
Utvalget anbefaler at vi ikke lenger skal få post levert hjem i postkassen. Hovedregelen skal være at vi må hente posten selv på et såkalt «hentepunkt».
Fagforbundet Post Oslo og omegn mener at forslaget vil ramme hver enkelt av oss, og særlig sårbare grupper som blant annet kan miste tilgangen til viktig informasjon. Vi mener at brevposten fortsatt må leveres hjem i postkassen til hver enkelt.
Vi er enig i at Posten, på grunn av fallende brevvolum og endrede kundebehov, bør omstille virksomheten og endre tjenestetilbudet.
Omlegging fra postlevering annenhver dag til én dag i uken vil spare fellesskapet for store kostnader, samtidig som alle - i hele landet - er sikret hjemlevering av post. Dersom noen har behov for å få posten oftere, kan de velge hentepunkt som supplement til hjemlevering.
Postutvalgets anbefaling vil i tillegg avvikle det eneste landsdekkende distribusjonsnettet vi har i Norge. Det er et grunnleggende og irreversibelt valg som vil svekke nasjonens beredskapsevne. Erfaringer fra pandemien og en verden preget av spenning og krig, gjør det vanskelig å akseptere utvalgets anbefaling.
Posten og KS (kommunenes interesseorganisasjon) samarbeider om utviklingen av en ny tjeneste, dørterskeltjenesten. Den kan bidra til større grad av trygghet for definerte målgrupper som eldre, funksjonshemmede og personer med lav digital kompetanse i samtlige av landets kommuner. I dørterskeltjenesten kommer Postbudet ukentlig på døren til alle i målgruppene med posten og et informasjonsark fra kommunen om aktiviteter som skjer i nærområdet. Det er informasjon fra kommunen eller andre offentlige aktører som for eksempel politiet, (svindelforebygging osv).
Målsettingen er både å trygge og aktivisere målgruppene og sikre at også sårbare grupper har reell tilgang til likeverdige tjenester og viktig informasjon.
Til tross for at postutvalget anerkjenner de positive effektene fra prosjektet, avviser flertallet dørterskeltjenesten som en del av fremtidens posttjenester, uten at de har vurdert hvilke tapte muligheter som følger av denne anbefalingen.
En nasjonal tjeneste via Posten vil dessuten reduserer administrasjon og byråkrati ekstremt mye kontra en løsning der 357 kommuner selv skal forsøke å organisere, anbudsutsette og følge opp et slikt tilbud.
Vi mener at utvalgsflertallets antydning om at en nasjonal dørsterskeltjeneste kan innføres på et senere tidspunkt, ikke er realistisk. Når postbudnettverket, som kan utføre dette som en nasjonal tjeneste, allerede er redusert til et minimum, vil det ikke være verken praktisk eller finansielt mulig å bygge det opp igjen.
Fagforbundet Post Oslo og omegn støtter innstillingen fra postutvalgets mindretall om å levere brevposten hjem til alle én gang i uken, og enda viktigere, at dørterskeltjenesten skal etableres som en landsdekkende tjeneste for sårbare grupper i Norge.
I en uttalelse sier Fagforbundet Post Oslo og omegns årsmøte:
"Dørterskeltjenesten er essensiell for videreføring av en god posttjeneste i fremtiden. Vi oppfordrer til å se denne filmen, samt lese uttalelsen fra vårt landsmøte, for å få en forståelse av hvorfor vi mener det er så viktig at vi får rettet oppmerksomhet mot dette nå, og at politikerne tar rett valg om vår fremtid.
Er du engasjert i en interesseorganisasjon eller et partilag e.l.? Vi vil gjerne ha hjelp med å spre budskapet om dørterskeltjenesten! Høringssvarfristen er 17.03.25, og vi oppfordrer de som ser viktigheten av dette til å gi et svar, eller ta kontakt med oss dersom man vil ha mer info. Takk!»
Se filmen om dørterskeltjeneste her